Overmatig zweten (Hyperhidrosis)

1. Wat is overmatig zweten (hyperhidrosis)?

Ongeveer 3 procent van de bevolking lijdt aan overmatig zweten (hyperhidrosis). Het begint meestal in de tiener of twintiger jaren.

Overmatig zweten (hyperhidrosis) komt meestal voor in de oksels. In dalende volgorde de handpalmen, de voetzolen en het voorhoofd.

Door overmatig zweten ontstaan natte kringen in de kledij. Dit is vaak een sociale hinderpaal: alledaagse activiteiten worden bemoeilijkt en vervelende situaties kunnen ontstaan op het werk of tijdens sociale gelegenheden.

Hyperhidrosis ontstaat door overprikkeling van de zweetkliertjes van een bepaalde lichaamszone (oksels, handen, voeten, voorhoofd, ...).De oorzaak is niet gekend. Soms is er een familiale voorgeschiedenis.

2. Hoe verloopt de behandeling van overmatig zweten?

De dag voor de antitranspiratie behandeling dient u de okselbeharing weg te scheren. U gebruikt best geen deodorant op de dag van de behandeling.

Eerst lokaliseren we de zweetzone met het blote oog en palpatie, of met een speciale kleurstoftest. Daarna reinigen we de huid.

Vervolgens spuiten we met een heel fijn naaldje een spierontspanner in de zweetzone. Hierdoor wordt de prikkeloverdracht van de zenuwuiteinden naar de zweetkliertjes geblokkeerd, waardoor deze geen zweet meer produceren.

Meteen na de behandeling kan u uw dagelijkse activiteiten voortzetten, want de behandeling laat geen directe sporen na.

Deze behandeling kan worden toegepast ter hoogte van de oksels, de handen, de voeten en het voorhoofd.

Na enkele dagen normaliseert uw plaatselijke zweetproductie. Natte kringen in uw kledij verdwijnen. U ondervindt geen hinder meer bij uw alledaagse activiteiten.

3. Hoe lang duurt het effect van een hyperhidrosisbehandeling van de oksels?

Gemiddeld blijft het resultaat 9 tot 12 maanden behouden. Over het algemeen wordt deze behandeling één keer per jaar herhaald in de lente.