Welke zonnebescherming?

Wanneer insmeren?

Om u te beschermen tegen huidkanker moet u zich insmeren vanaf april tot oktober (in België). Om uw huid zo lang mogelijk jong te houden, moet u zich daarentegen altijd insmeren met een zonnecrème, zelfs als het bewolkt is of achter glas. Wolken laten nog 80 procent van de UV straling door en UVA gaat gewoon doorheen glas.

Hoeveel smeren?

Gebruik voldoende zonnecrème: neem een halve theelepel voor uw gezicht.

Welke zonnefilters?

Oude chemische zonnefilters zoals oxybenzone zijn te mijden. Deze dringen door in de huid, soms zelfs tot in de bloedbaan, en veroorzaken vaak allergische reacties. Minerale zonnefilters zoals titaniumdioxide en zinkoxide zijn veilig. Zij dringen niet door in de huid en geven geen allergische reacties. Het nadeel is dat ze tijdelijk een wit laagje vormen op de huid. De allernieuwste minerale zonnefilters maken gebruik van nanotechnologie waardoor er geen wit laagje achterblijft. Vermijd echter sprays met nanotechnologie, want deze nanodeeltjes kunnen ingeademd worden en zo in de bloedbaan terechtkomen. Nieuwe zonnefilters zoals tinosorb,uvinul en mexoryl zijn veilig. Zij dringen niet door in de huid, geven geen allergische reacties, geven geen wit laagje en zijn goed smeerbaar.

Welke factor?

Factor 15 tot 30 is voldoende. Hogere factoren geven slechts beperkt extra bescherming, maar zijn minder aangenaam in gebruik en bevatten vaak meer irriterende ingrediënten.

Make Up met een zonnefactor?

Sommige merken minerale make-up bevatten de zonnefilter titaniumdioxide en zijn hierdoor veilig en geschikt als zonnebescherming. Deze make-up dringt niet door in de huid en geeft geen allergische reacties.

Antioxidantia

Antioxidantia zoals vitamine C en E zorgen ook voor zonnebescherming en worden steeds vaker in zonnecrèmes verwerkt. Antioxidantia in voedingssupplementen geven ook extra zonnebescherming.

Zelfbruinende crèmes

Als u toch graag een bruin kleurtje wil, kan u zelfbruinende crèmes overwegen. Deze zorgen ervoor dat de dode cellen van de bovenste huidcellaag bruin verkleuren en zijn veilig. Ze bevatten DHA (dihydroxyacetone) afkomstig van suikerbieten en suikerriet.

Vitamine D

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in uw huid gevormd. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose) en een verlaagde weerstand. Bepaalde voedingmiddelen zoals vette vis, roomboter en margarine bevatten ook vitamine D. Slanke vrouwen die weinig sporten, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen kunnen soms gebaat zijn om extra vitamine D als voedingssupplement in te nemen. Het is een gezonder alternatief dan braden in de zon.