Pigmentvlekken

De pigmentverdeling van de huid wordt onregelmatiger bij het ouder worden. Pigmentvlekjes geven u een oudere uitstraling. Er bestaan 3 soorten pigmentvlekken:

1. Irritatiepigment (of postinflammatoire hyperpigmentatie)

Dit zijn grillig gevormde vlekjes die optreden na een wondje, acné, huidirritatie of een operatielitteken. Personen met een donkere huid zijn hier gevoeliger voor.
Behandeling:
Geef ze eerst enkele maanden de kans om vanzelf te verdwijnen, gebruik intussen een camouflerende crème en zonnebescherming. Als ze niet weggaan een depigmenterende crème of een crème met hydroquinone. Als na enkele maanden nog aanwezig zijn kan u een laser of melapeel overwegen.

2. Melasma (of zwangerschapsmakser)

Dit zijn grillig gevormde bruine vlekken, meestal symmetrisch op de wangen, slapen, voorhoofd of bovenlip. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn hier het meest vatbaar voor. Factoren als aanleg, blootstelling aan zonlicht of hitte (bvb. ontharing met warme hars) of een stoornis in de hormoonhuishouding kunnen hieraan ten grondslag liggen.
Behandeling:
Gebruik een camouflerende crème en zonnebescherming factor 30. Op een zonnige dag herhaalt u het smeren best om de 2 uur. Veranderen van anticonceptiepil kan in sommige gevallen een oplossing bieden. Diane 35 staat bijvoorbeeld bekend als veroorzaker van melasma. Een depigmenterende crème wordt geadviseerd.. Laserbehandelingen of peelings geven meestal teleurstellende resultaten. Gelukkig verdwijnt melasma na ettelijke jaren meestal spontaan.

3. ouderdomsvlekken (of solar lentigines, levervlek, zonnevlek)

Dit zijn scherp omlijnde bruine vlekken van gemiddeld 1 cm groot. Als gevolg van blootstelling aan de zon, ontstaan ze meestal rond de middelbare leeftijd op het gezicht, de handen en armen.