De belangrijkste huidproducten

1. Cleanser: reinigt de huid

Een cleanser elimineert make-up, onzuiverheden, dode huidcellen en afzetting van luchtvervuiling. Deze behoort mild te zijn.

Gebruik: Tweemaal per dag, zowel ’s ochtends als ’s avonds, toedienen; de huid bevochtigen met lauw water, vervolgens de cleanser inmasseren (bij een zeer gevoelige huid enkel ’s avonds reinigen), tenslotte afspoelen en zachtjes droog deppen.

2. Toner: maakt de huid mooi

Een toner bevat identieke ingrediënten als in moisturizers, maar die beter gedijen in een waterige oplossing: kalmerende bestanddelen, vochtbinders, ontstekingsremmende stoffen en antioxidantia. Vanaf de leeftijd van veertig wordt geadviseerd een toner met veel antioxidantia te gebruiken (best vitamine C en B3), want de oudere huid maakt zelf minder antioxidantia aan. Gebruik: Wattenschijfje in de toner drenken en na gebruik van de cleanser op uw gezicht aanbrengen.

3. Een huidbarrière herstellende crème of een moisturizer: houdt vocht in de huid vast

Een huidbarrière herstellende crème helpt de essentiële barrièrefunctie van de huid te herstellen om vochtverlies te voorkomen.

Een moisturizer zorgt ervoor dat rimpels minder zichtbaar worden. Rimpels vallen immers meer op bij een droge huid. Een moisturizer is ideaal voor de droge en beschadigde huid en is in essentie niet nodig bij een vette huid.

Gebruik: de huidbarrière herstellende crème of de moisturizer in de huid masseren van zodra het exfoliant is ingetrokken.

4. Zonnebrandcreme: is de allerbeste anti-rimpelcreme

UV straling is verantwoordelijk voor 90 % van de huidveroudering. Op jonge leeftijd beginnen met het smeren van zonnecrème is een garantie voor een jonge, egale huid tot op hoge leeftijd. Deze behoort van goede kwaliteit te zijn en een UVA en UVB bescherming te hebben, minimum SPF 15 of 30.

Gebruik: Na de moisturizer voldoende (ongeveer een halve theelepel) zonnecrème aanbrengen. Bij voorkeur dagelijks zowel in de zomer als in de winter.

5. Nachtcrème: regenereert de huid 's nachts

Een nachtcrème bevat regenerende stoffen die de cellen stimuleren tot vernieuwen. Celvernieuwing vindt hoofdzakelijk ’s nachts plaats. Ook bevat een nachtcrème een hoog percentage aan actieve ingrediënten. Vaak kunnen deze het daglicht niet verdagen.

Gebruik: 's avonds voor het slapengaan aanbrengen op een zuivere huid, na gebruik van de cleanser.

6. Exfoliant: verwijdert de dode huidcellen

Het gebruik van een exfoliant is noodzakelijk vanaf uw dertigste levensjaar. Deze maakt uw huid minder dof en vaal. Bovendien worden puistjes en meeëters gereduceerd. Meestal wordt glycolzuur, salicylzuur of melkzuur als exfoliant ingezet. Gebruik geen scrubs: deze beschadigen de huid en veroorzaken milieuschade. De fijne plastiekkorreltjes vervuilen de zeebodem en worden opgegeten door de vissen. Hierdoor komen ze in de voedselketen terecht. Bij aanvang van gebruik kunnen exfolianten irritaties geven. Het is daarom raadzaam om het gebruik langzaam op te bouwen. Overgevoelige huid, eczeem of rosacea zijn contra-indicaties.

Gebruik: Na het gebruik van een cleanser en toner, een beetje exfoliant op de huid aanbrengen. Een tot tweemaal per week te gebruiken in overleg met uw arts.