De huidbarrière

Een gezonde huidbarrière is fundamenteel. Is de barrièrefunctie intact, dan ziet uw huid er goed en gezond uit.

Wat is de huidbarriere?

De huidbarrière is een een waterdichte laag gevormd door de dode hoorncellen van de bovenste huidlaag (stratum corneum of hoornlaag). Het stratum corneum ziet eruit als een baksteenmuur met de hoorncellen als bakstenen en de intercellulaire matrix ertussen als het cement. De intercellulaire matrix bestaat uit lipiden, meer bepaald ceramiden, cholesterol en vetzuren in een 3/1/1 verhouding.

Een beschadigde huidbarriere.

Als de huidbarrière beschadigd is, kan water overmatig gaan verdampen (toename van de TEWL of transepidermal waterloss), waardoor de huid uitdroogt en vatbaarder wordt voor de penetratie van micro-organismen en irriterende ingrediënten van bijvoorbeeld cosmetica. Hierdoor ontstaan irritaties, inflammatie en een overgevoelige huid.

De huidbarriere herstellen.

Crèmes die de huidbarrière herstellen hebben een identieke samenstelling en structuur als de natuurlijke intracellulaire matrix. Hierdoor kunnen ze als het ware het cement tussen de bakstenen weer aanvullen. Deze crèmes bestaan uitsluitend uit ingrediënten die ook van nature in uw huid aanwezig zijn. Emulgatoren, bewaarmiddelen, parfums en alcohol worden gemeden. Vandaar dat het risico op irritatie, inflammatie en allergieën onbestaande is.

Huidbarrière herstellende crèmes pakken droogte, irritatie en overgevoeligheid aan bij de kern van het probleem. Voor de normale en jonge huid kunnen zij preventief worden ingezet. Ze houden de natuurlijke huidbarrière intact en stellen het prematuur verouderingsproces maximaal uit.